Vorig jaar werden financiële markten gedomineerd door de toegenomen geopolitieke turbulentie, de inflatieschok en de grote macro-economische onzekerheid. Het gevolg was dat de volatiliteit (zowel in aandelenmarkten als in obligatiemarkten) hoog was
Ook viel op dat de ‘impliciete correlatie’ tussen aandelen in de S&P 500 Index was toegenomen. Dat impliceerde dat aandelenkoersen meer dan normaal jaar werden gedreven door algemeen marktrisico en minder door individuele bedrijfsspecifieke ontwikkelingen. In 2023 zijn financiële markten in rustiger vaarwater terecht gekomen, wat zich uit in een lagere volatiliteit alsook in een lagere correlatie tussen individuele aandelen. Anders gezegd wordt de aandelenmarkt minder door ‘Beta’ en meer door ‘Alpha’ gedreven dan vorig jaar, wat in principe een kans biedt voor ‘stock pickers’.
Een andere observatie is dat de correlatie tussen beleggingscategorieën is afgenomen. Vorig jaar was de correlatie tussen aandelen- en obligatierendementen positief. Beide categorieën rendeerden negatief als gevolg van de inflatieschok. Hoewel op een 1-jaars horizon de correlatie nog positief is, is de 3-maands correlatie inmiddels weer negatief geworden tussen aandelen en obligaties. Dat is positief nieuws voor het risicoprofiel van beleggingsportefeuilles aangezien obligaties weer meer diversificatie bieden versus aandelenrisico. Tevens bieden obligaties naar verwachting meer rendement dan afgelopen jaar.
S&P 500 Index: volatiliteit en correlatie
Correlatie aandelen (MSCI World Index) en staatsobligaties (EUR govt core)
Bron: Columbia Threadneedle Investments, Bloomberg, MSCI, S&P, 9 augustus 2023
Voor systeemrisico is echter in de aandelenmarkt concentratierisico in de plaats gekomen, aangezien de rally in aandelen gedreven wordt door slechts enkele tech-reuzen. En in de obligatiemarkt is weer sprake van kredietrisico, zowel wat betreft staatsobligaties (toenemende staatsschuld) als wat betreft bedrijfsobligaties (toenemend aantal faillissementen).