Voorzichtig groei optimisme en van systeem naar concentratie en kredietrisico
Voor u ligt onze Investment Outlook 2024 met daarin onze vooruitzichten voor de economie en financiële markten.
Veel van de grote thema’s zijn onveranderd ten opzichte van vorige jaar: geopolitieke fragmentatie, de oorlog in Oekraïne, een steeds nadrukkelijker conflict tussen de VS en China, en klimaatverandering. Een thema dat daarbij is gekomen afgelopen jaar is Artificial Intelligence (AI). Daarnaast is er politieke onzekerheid bijgekomen met de aanstaande Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2024. Ook neemt de aandacht voor de oplopende staatsschuld toe.
De macro-economische ontwikkelingen zijn minder volatiel en onzeker dan een jaar geleden. Zo lopen de meningen van analisten over de toekomstige groei en inflatie minder uiteen dan vorig jaar. De inflatie heeft een aanzienlijke daling laten zien, al is de kerninflatie nog te hoog en hardnekkig. Analisten en financiële markten gaan uit van een inflatie tussen de 2% en 2,5% in de komende jaren in de eurozone. De Fed en de ECB hebben (bijna) het eind van de verkrappingscyclus bereikt. De vraag in 2024 zal zijn of centrale banken de rente alweer zullen verlagen.
Er is zelfs weer sprake van enig groei-optimisme, gedreven door dalende inflatie en een nog steeds sterke arbeidsmarkt. De huizenmarkt in enkele landen alsook het consumentenvertrouwen laten recent weer enig herstel zien. Ook enthousiasme over ‘Artificial Intelligence (AI)’ draagt positief bij. Recessie is daardoor geen basisscenario meer, maar een risicoscenario. Toch zijn de groeivooruitzichten nog niet uitbundig. Redenen zijn de hoge rentes, striktere kredietstandaarden, afnemende winstmarges, en de beperkte fiscale ruimte voor stimulus. De consensus ziet het groeiverschil tussen opkomende markten en ontwikkelde markten volgend jaar toenemen, wat grotendeels verklaard kan worden door een lage verwachte groei in de VS.
Net als vorig jaar kennen risicovolle obligaties een aantrekkelijke rendement/risico-verhouding. Ook commodities en met name catastrofe obligaties scoren dit jaar wederom goed in ons “Capital Market Assumptions (CMA)”-model. Het verschil in aantrekkelijkheid tussen risicovolle spreadproducten en staatsobligaties is wel kleiner geworden als gevolg van de gestegen risicovrije rentes in combinatie met lagere spreads. Tot slot verdienen aandelen speciale aandacht. Stijgende koersen en hogere waarderingen zorgden afgelopen jaar voor een daling van de verwachte rendementen voor aandelen. Maar een recente aanpassing van de methodologie in ons model heeft -ceteris paribus- gezorgd voor een hoger verwacht rendement voor aandelen ontwikkelde markten.
Tot slot wordt opgemerkt dat het systeemrisico is afgenomen. Financiële markten zijn in rustiger vaarwater terecht gekomen, wat zich uit in een lagere volatiliteit alsook in een lagere correlatie tussen individuele aandelen. Anders gezegd wordt de aandelenmarkt minder door ‘Beta’ en meer door ‘Alpha’ gedreven dan vorig jaar, wat in principe een kans biedt voor ‘stock pickers’. Voorts is de correlatie tussen aandelen- en obligatierendementen afgenomen. Dat is positief nieuws voor het risicoprofiel van beleggingsportefeuilles aangezien obligaties weer meer diversificatie bieden versus aandelenrisico.
Voor systeemrisico is echter in de aandelenmarkt concentratierisico in de plaats gekomen, aangezien de rally in aandelen gedreven wordt door slechts enkele tech-reuzen. En in de obligatiemarkt is weer sprake van kredietrisico, zowel wat betreft staatsobligaties (toenemende staatsschuld) als wat betreft bedrijfsobligaties (toenemend aantal faillissementen).