Beleggingsnota 2023
Voor u ligt onze Beleggingsnota 2023 met daarin onze vooruitzichten voor de economie en financiële markten.
Er is sprake van toenemende fragmentatie wereldwijd; economisch, financieel, politiek, technologisch en militair. Geopolitiek is de wereld lange tijd niet zo turbulent geweest, met onder andere een oorlog in Oekraïne, een energiecrisis en klimaatverandering, een steeds nadrukkelijker conflict tussen de VS en China, en militaire spanningen rondom Taiwan. En ook COVID-19 is nog niet volledig uitgespeeld wereldwijd. Daarnaast is er politieke onzekerheid, met verkiezingen in onder meer Italië en in de VS.
Als gevolg daarvan zijn de macro-economische ontwikkelingen ook aanzienlijk volatieler dan normaal; historisch hoge inflatiecijfers -die wellicht een piek hebben bereikt-, centrale banken die de markten verrassen met grote rentestappen, en een toenemende vrees voor recessie in de VS en in de eurozone. De voorspellingen voor zowel de inflatie als de groei zijn daarom een stuk onzekerder dan in voorgaande jaren, met een grote spreiding aan verwachtingen. In de basis wordt uitgegaan van een gepiekte inflatie die in de komende jaren weer gaat dalen in de richting van de ECB-doelstelling, en een afzwakkende groei (met mogelijk recessie) in ontwikkelde markten en, na een hapering dit jaar, een toenemende groei in opkomende markten volgend jaar.
Dat zorgt er ook voor dat de vooruitzichten voor de financiële markten onzekerder zijn dan normaal. Ondanks de geopolitieke spanningen en het recessiegevaar, zijn de verwachte rendementen voor alle beleggingscategorieën in ons CMA-model aanzienlijk gestegen vergeleken met een jaar geleden. Hogere startrentes en hogere start dividend yields, in combinatie met lagere waarderingen (lagere aandelenkoersen en hogere spreads) zijn de voornaamste verklaring. Ook betreft het nominale rendementen. Wordt gecorrigeerd voor toegenomen inflatieverwachtingen, dan is in reële termen lang niet in alle gevallen sprake van hogere verwachte rendementen.
Aandelen opkomende markten wordt -net als in voorgaande jaren- het hoogste verwachte rendement toegewezen, en staatsobligaties het laagste, zij het wel positief dit jaar. Met name risicovolle obligaties -de verliezers van afgelopen jaar- kennen dit jaar een aantrekkelijke rendement/risico-verhouding. Ook commodities en catastrofe obligaties scoren dit jaar goed in ons CMA-model.
Een scenarioanalyse geeft tot slot aan, dat in het hoge inflatie scenario commodities goed presteren gevolgd door inflatie-geïndexeerde obligaties, maar ook ‘absolute return’ categorieën zoals deposito’s, catastrofe obligaties en hedge funds. In het lage groei scenario presteren nominale staatsobligaties met een lange looptijd relatief goed. Een belangrijke constatering is dat op lange termijn het nagenoeg niet mogelijk is om het rendement te beschermen tegen een daling van reële rentes en reële inkomsten, omdat op lange termijn inkomsten de initiële koerseffecten domineren. Beleggingsrendementen zijn dan een reflectie van lagere reële inkomsten uiteindelijk. Op korte termijn bieden positieve koerseffecten op obligaties bescherming, maar op lange termijn resteert voornamelijk maar één oplossing: het lagere rendement compenseren door riskanter te beleggen. Daarvoor dient echter wel ruimte te zijn in het risicobudget.
Download de Beleggingsnota
Wat brengt de onzekerheid rondom economische verwachtigingen en wat is de impact op de verwachte rendementen tijdens een drietal macro-scenario’s; inflatie, recessie en stagflatie?